ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - SANTORINI

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - SANTORINI



Το οικοσύστημα της Σαντορίνης είναι αυτό που κάνει τον αμπελώνα της μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το φτωχό ηφαιστιογενές έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, οι ισχυροί άνεμοι, η θάλασσα, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται συντρέχουν στην παραγωγή  ιδιαίτερων κρασιών, εκφραστών της περιοχής. Η ποικιλία που καλλιεργείται στο μεγαλύτερο ποσοστό στο αιγαιοπελαγίτικο νησί είναι το ασύρτικο και ακολουθούν το αθήρι και το αηδάνι από λευκές, αλλά και η μανδηλαριά και το μαυροτράγανο από ερυθρές, σε μικρότερες ποσότητες. Οι τρεις λευκές ποικιλίες συμμετέχουν στην παραγωγή των ΟΠΑΠ  οίνων Σαντορίνης οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη μεταλλικότητα, δύναμη, κομψότητα αλλά και κοφτερή οξύτητα. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γνωστό και μη εξαιρετέο Vinsanto, το γλυκό σαντορινιό διαμαντάκι από λιαστά σταφύλια των ίδιων ποικιλιών που χρησιμοποιούνται και στις ξηρές Σαντορίνες.  



ΛΕΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ - WHITE WINES          
           
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ - ΟΠΑΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Τύπος: Οίνος Λευκός Ξηρός
Κατηγορία: ΟΠΑΠ Σαντορίνη
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ασύρτικο

Οίνος λευκός ξηρός από την ποικιλία Ασύρτικο. Η ζύμωσή του γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία. Επιδέχεται παλαίωση τουλάχιστον 2 ετών.
Χρώμα αχυρόξανθο με ελαφριές πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη θα ανακαλύψετε αρώματα εσπεριδοειδών με επικρατέστερο εκείνο του λεμονιού. Έχει εξαίρετη δομή και οξύτητα που αναδεικνύει τα αρώματα, χαρίζει ζωντάνια και ευχάριστη επίγευση. Σερβίρεται στους 10°C-11°C και συνοδεύει ιδανικά ψάρια, θαλασσινά και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες.


ΕΡΥΘΡΟΙ ΟΙΝΟΙ - RED WINES


ΝΙΑΜΠΕΛΟ - ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ - ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ-ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ, ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

Τύπος: Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία: Επιτραπέζιος
Ποικιλιακή Σύνθεση: Μανδηλαριά 70% & Αγιωργήτικο 30%
Οίνος ερυθρός ξηρός επιτραπέζιος από τις ποικιλίες Μανδηλαριά (70%) και Aγιωργήτικο (30%). Επιδέχεται παλαίωση τουλάχιστον 2 έτη. Ισορροπημένο και μαλακό, το ΝΙΑΜΠΕΛΟ, διαθέτει δροσερή και ευχάριστη αρωματική παρουσία, σε τόνους κόκκινων φρούτων. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά, «πλούσια» πιάτα της μεσογειακής κουζίνας και ήπια τυριά. Σερβίρεται στους 18°C.

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ - ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ – ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

Το Μαυροτράγανο είναι μια σπάνια και ενδιαφέρουσα γηγενής ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης.. Το Μαυτροτράγανο φτάνει στην ωρίμαση πολύ γρήγορα, σχεδόν στο τέλος Αυγούστου και στο παρελθόν τη χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν γλυκά κρασιά ή την έβαζαν στο χαρμάνι κάποιων Vinsanto. Δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική και χαρακτηρίζεται πολύ ευαίσθητη στην ξηρασία. Οι ρώγες είναι μακριές και σαρκώδεις, με χοντρή φλούδα, τραγανές και με έντονο χρώμα. Οταν το σταφύλι φτάσει στην ωρίμαση μπορεί να δώσει κρασιά που ο αλκοολικός τους τίτλος φτάνει εύκολα τους 14° -15° vol με μια πολύ σωστή χωρίς εξάρσεις οξύτητα. Το Μαυροτράγανο είναι μια πολύ πλούσια ποικιλία τόσο σε χρωματικό όσο και σε αρωματικό δυναμικό. Το άρωμά του έχει διάρκεια. Η γεύση είναι ισορροπημένη, γεμάτη και με μακρά επίγευση. Το Μαυροτράγανο του Κτήματος Αργυρού παράγεται από 100% Μαυροτράγανο, σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:Έντονο κόκκινο χρώμα. Αρώματα φραγκοστάφυλου, βύσσινου και κερασιού. Είναι μαλακό στο στόμα με στρογγυλές ταννίνες
Συνδυασμοί:Κυνήγι, κόκκινα κρέατα, φαγητά με κόκκινες σάλτσες