ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - MACEDONIA

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - MACEDONIA


Στη Μακεδονία υπάρχουν τέσσερις Ονομασίες Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και η ποικιλία που κυριαρχεί είναι φυσικά το ξινόμαυρο. Η πρώτη ΟΠΑΠ της Μακεδονίας είναι το Αμύνταιο, η πιο ψυχρή ίσως περιοχή της Ελλάδας στην οποία καλλιεργούνται σταφύλια. Οι οίνοι οι οποίοι παράγονται στην περιοχή αυτή είναι κυρίως ροζέ ή αφρώδεις ροζέ. Στη  δεύτερη ζώνη του νομού, τη Νάουσα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ξινόμαυρο όπου δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Η Γουμένισσα χαρακτηρίζεται από το blend του ξινόμαυρου με τη νεγκόσκα σε ποσοστό 20%. Προσθήκη αναγκαία για την επίτευξη εντονότερου χρώματος, εξισορρόπηση των άγριων τανινών και αύξηση του αλκοολικού βαθμού. Τέλος στις Πλαγιές Μελίτωνα στη Χαλκιδική παράγονται τόσο λευκοί οίνοι από τις ποικιλίες ασύρτικο, αθήρι και ροδίτη όσο και ερυθροί ΟΠΑΠ από τις κοσμοπολίτικες cabernet sauvignon, cabernet franc και το ελληνικότατο λημνιό.



ΛΕΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ - WHITE WINES

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ - ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ- ΑΣΥΡΤΙΚΟ,SAUVIGNON

Κιτρινοπράσινο χρώμα και χρυσαφένιες ανταύγειες.
Έντονα αρώματα πραλίνας φουντουκιού, κίτρινων φρούτων με νότες βανίλιας, μελιού και ξηρών καρπών.
Πλούσιο σώμα, ευχάριστη λιπαρότητα, αρωματική επίγευση και μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.
Συνοδεύει ψάρια με λιπαρή σάρκα, ψάρια με λευκή σάλτσα, οστρακοειδή, συνθέσεις από χαβιάρι.


ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ- ΤΟΠΙΚΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ,ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Τύπος: Λευκός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός Οίνος Επανομής
Ποικιλιακή σύνθεση:
Ασύρτικο, Μαλαγουζιά
Χαρακτήρας:  Κρυστάλλινο χρώμα και αρώματα μυρωδικών και φρούτων.
Συνοδεύει θαυμάσια ψάρια.
 Θερμοκρασία: 8ο - 10ο C


ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ-ΤΟΠΙΚΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-SAUVIGNON

Τύπος: Λευκός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Sauvignon blanc.

Χαρακτήρας: Κρυστάλλινο και λαμπερό με πρασινοκίτρινο χρώμα. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα βατσινιάς, φρούτων του πάθους, λίτσι και με γλυκιά χροιά πεπονιού. Στο στόμα είναι γεμάτο, ηδύ,λιπαρό, με πολύ καλή ισορροπία και εξαιρετική φινέτσα, με την ευωδιά της μύτης να συμπληρώνεται από νότες εσπεριδοειδών. Ζωηρή επίγευση που συντελεί στη μακρά παραμονή των αρωμάτων.
Συνοδεύει εξαιρετικά σαλάτες (μαρούλι με ροκφόρ, γλιστρίδα με τομάτες, ζαμπόν και γκούντα),ζυμαρικά με λευκή σάλτσα και μπρόκολα, οστρακοειδή, θαλασσινά, λευκά κρέατα με αρωματικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη),κοτόπουλο με σπανάκι, κατσικίσια μαλακά τυριά, κασέρι, γλυκό μανούρι, κάποια επιδόρπια (τάρτα λεμονιού, μηλόπιτα, σορμπέ), φρέσκα φρούτα και κυρίως πεπόνι.
 Θερμοκρασία: 10ο - 12ο C


CHATEAU NICO LAZARIDI -ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΡΑΜΑΣ-SAUVIGNON,UGNI

Τύπος: Λευκός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός Οίνος Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Sauvignon blanc, Semillon, Ugni blanc, Ροδίτης
Χαρακτήρας:  Ο τρύγος ξεκινά από το τελευταίο 10ήμερο Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου. Κλασσική οινοποίηση με ελεγχόμενη σταθερή θερμοκρασία 14οC σε ψυκτικό θάλαμο.
Χαρακτηρίζεται απο έντονο λαμπερό χρώμα, με άρωμα που φέρνει στο νου φρέσκα πράσινα φρούτα. 
Συνδυασμοί:
Τα λεπτά του αρώματα έρχονται σε γευστική αρμονία με ψάρια, οστρακοειδή, πουλερικά, χοιρινό.
 Θερμοκρασία: 8ο - 10ο C

ΠΥΡΓΟΣ ΙΟΥΛΙΑ-ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ-ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΡΑΜΑΣ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Τύπος: Λευκός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός Οίνος Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Ασύρτικο
 Χαρακτήρας:  Κρυστάλλινο χρώμα. Κομψό άρωμα γεμάτο λουλούδια.
Συνοδεύει θαυμάσια ψάρια.
 Θερμοκρασία: 10ο - 12ο C




ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ-ΡΟΔΙΤΗΣ,ΜΟΣΧΑΤΟ


Κίρινο μεσαίας έντασης. Διακριτά αρώματα κίτρινων φρούτων και τριαντάφυλλου. Στόμα ελαφρύ, βοτανικό.





ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ-ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ,ΡΟΔΙΤΗΣ,ΑΘΗΡΙ

Τύπος: Λευκός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής
Ποικιλιακή σύνθεση:
Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης
Χαρακτήρας: Έντονο άρωμα, πλημμυρισμένο από νότες φρούτων και λουλουδιών. Η αίσθηση πληρότητας και αρμονίας που φθάνει στον ουρανίσκο, αποκαλύπτει ζωντάνια, αρμονία και φρουκτώδη χαρακτήρα μακράς διάρκειας.
 Συνοδεύει θαλασσινά ,μεζέδες, λευκά κρέατα με σώς.
 Θερμοκρασία: 8ο - 10ο C


ΕΡΥΘΡΟΙ ΟΙΝΟΙ - RED WINES

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ - ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ - ΟΠΑΠ ΝΑΟΥΣΑ            ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Ο.Π.Α.Π Νάουσας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Ξινόμαυρο
Χαρακτήρας: Οίνος ερυθρός ξηρός, χρώμα ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, με νότες βιολέτας και γλυκόριζας. Οι μαλακές του ταννίνες, η διακριτική του οξύτητα και η πολύπλοκη δομή του συνθέτουν ένα εκλεκτό κρασί με έντονη επίγευση
Απολαύστε το με κυνήγι, ψητά και μαγειρευτά κρέατα. Σερβίρεται στους 18-20οC.

ΠΑΡΑΓΚΑ - ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ, ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός οίνος Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Ξινόμαυρο,Merlot
Χαρακτήρας: Εφαρμόζεται η κλασσική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης με ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια ηλικίας 1-5 ετών. Κάθε ποικιλία τρυγιέται στην ιδανική ωριμότητα και οινοποιείται χωριστά. Βασικός στόχος του οινοποιού είναι να πετύχει μία ισορροπία ωρίμανσης, ποικιλίας και χρήσης βαρελιού.
Έντονο βαθυκόκκινο χρώμα,πλούσια αρώματα κανέλας,γαρύφαλλου μπερδεύονται με τον πικάντικο χαρακτήρα της πράσινης πιπεριάς.Γεμάτο στόμα με πλούσια επίγευση.

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ - ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ- MERLOT,CABERNET

Οίνος με βαθύ πορφυρό χρώμα που ωριμάζει περίπου 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Σύνθετο και καθαρό άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων, καραμέλας, κέδρου, σοκολάτας με κάποιες νότες μπαχαρικών στο τελείωμα. Πληθωρική και έντονη γεύση με πλούσιο σώμα, καλή δομή και ισχυρή παρουσία τανινών που του χαρίζουν μακρά επίγευση και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Συνδυασμοί:Συνοδεύει υπέροχα όλα τα είδη κρεάτων, με κόκκινη σάλτσα, πουλερικά με πικάντικες σως, ερυθρά κρέατα με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, φιλέτο πιπεράτο, κυνήγι μαγειρευτό, αλλά και λιπαρά ψάρια μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα καθώς και ποικιλίες τυριών με έντονη πλούσια γεύση. Σερβίρεται στους 16-18οC.
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ- ΤΟΠΙΚΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-SYRAH,MERLOT

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός οίνος Μακεδονίας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Syrah, Merlot
 Χαρακτήρας: Χρώμα πορφυρό, γεύση βελούδινη με φόντο άρωμα βανίλιας.
Συνοδεύει κόκκινο κρέας με σάλτσα. Σερβίρεται στους 18οC.





ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ-ΤΟΠΙΚΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ,SYRAH,MERLOT

Χαρακτήρας: Λαμπερό,βαθύ ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες.Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο,γήινο,με νότες κόκκινων φρούτων,αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού.Γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή, ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, ξύλου και μόκας.Στο τελείωμά του,ο ερυθρός ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ χαρακτηρίζεται από τη θέρμη και τη διακριτική τανικότητά του,τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του στα οποία κυριαρχεί η καραμέλα βουτύρου.Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.
Σε θερμοκρασία δωματίου είναι ο ιδανικός σύντροφος των πλούσιων εδεσμάτων.Κόκκινα κρέατα,ψητά ή με πλούσιες σάλτσες,γλυκές ή πικάντικες,τριχωτό κυνήγι,κρεατόπιτες,αλλά και τυριά όπως γραβιέρα Κρήτης,Μπάτζο ή κεφαλογραβιέρα σαγανάκι, Καλαθάκι Λήμνου, Φέτα, Μανούρι, Μπρί, Πυρηναίων.


CHATEAU NICO LAZARIDI -ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΡΑΜΑΣ-CABERNET,MERLOT,ΛΗΜΝΙΟ

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία: Τοπικός οίνος Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Λημνιό
Χαρακτήρας: Ο τρύγος ξεκινά από το τελευταίο 10ήμερο Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου. Κλασσική οινοποίηση ερυθρού και παραμονή 12 μηνών σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.
Βαθύ κόκκινο χρώμα ρουμπινιού, με έντονα αρώματα φρούτων που με το πέρασμα του χρόνου φανερώνουν ευωδιές εξωτικών μπαχαρικών. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 18οC.
Η βελούδινη γεύση του συνοδεύει περίφημα σύνθετες σάλτσες με κόκκινα κρέατα και κυνήγι.

ΧΡΥΣΟΣ ΛΕΩΝ-NICO LAZARIDI-ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ-CABERNET

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός οίνος Παγγαίου
Ποικιλιακή σύνθεση:
Cabernet Sauvignon.
 Χαρακτήρας: Βαθύ πορφυρό βελούδινο χρώμα και γεμάτο άρωμα βατόμουρου και μπαχαρικών. Με στρόγγυλο και πλούσιο σώμα, ήπια σύνθεση και χαρακτηριστικές ταννίνες με μακριά και ήπια επίγευση.
Πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου στους 18ο C, συνοδεύοντας άψογα κρέατα, πουλερικά με έντονες σάλτσες και κίτρινα τυριά.


ΠΥΡΓΟΣ ΙΟΥΛΙΑ-ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ-ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΡΑΜΑΣ-MERLOT

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός οίνος Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Merlot
 Χαρακτήρας:
Ντελικάτο κρασί με βελούδινη γεύση.
Συνοδεύστε το με κόκκινο κρέας και κυνήγι μαγειρεμένο. Σερβίρεται στους 18οC.



AMETHYSTOS-ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ-ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΡΑΜΑΣ-CABERNET,MERLOT,ΛΗΜΝΙΟ

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Τοπικός οίνος Δράμας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Cabernet, Merlot, Λημνιό.
 Χαρακτήρας: Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα Δράμας, ένα σπάνιο κρασί από τις ποικιλίες Cabernet, Merlot και Λημνιό. Πορφυρό, μυρωδάτο με  βελούδινη γεύση.
Συνοδεύει κόκκινο κρέας, αλλαντικά και κίτρινα τυριά. Σερβίρεται στούς 18C σε Σερβίρεται στούς 18C σε ανοικτή τουλίπα.


ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ-VAENI-ΟΠΑΠ ΝΑΟΥΣΣΑ-ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία: Ο.Π.Α.Π. Νάουσας
Ποικιλιακή σύνθεση:
Ξινόμαυρο
 Χαρακτήρας: Βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσια γλυκά αρώματα μπαχαρικών, δαμάσκηνου, βανίλιας, αποξηραμένων φρούτων και έντονο άρωμα καπνισμένου ξύλου. Ισορροπημένο με γεμάτη γεύση, πλούσιο σώμα με ώριμες τανίνες, συνδυασμένα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου.
Τουλάχιστον 12 μήνες σε μικρά δρύινα γαλλικά βαρέλια, 6 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια έντονα καπνισμένα και τουλάχιστον 6 μήνες στη φιάλη.Σερβίρεται στους 18°C και συνοδεύει ιδανικά κυνήγι, κόκκινα κρέατα και λευκά τυριά.

ΡΑΨΑΝΗ-ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ-ΟΠΑΠ ΡΑΨΑΝΗ-
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ,ΚΡΑΣΑΤΟ,ΣΤΑΥΡΩΤΟ

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός
Κατηγορία:
Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη
Ποικιλιακή σύνθεση:
Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό
Χαρακτήρας: Στο βαθύ ρουμπινί χρώμα του διακρίνονται οι πρώτες πορτοκαλόχρωμες νύξεις. Το μπουκέτο του θυμίζει μπαχαρικά και φραγκοστάφυλο. Η γεύση του είναι πλούσια, στιβαρή και βελούδινη, με αρωματικό κακάο, ποπεριού και δρύινου ξύλου. Οίνος ράτσας, με μεγάλη γευστική διάρκεια και παραμονή λεπτού αρώματος βανίλιας.
Συνοδεύει αρμονικά κρεατικά με πλούσιες σάλτσες και παλαιωμένα λιπαρά τυριά. Σερβίρεται στους 18-19οC.

ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΙ - ROSE WINES

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ - ΤΣΑΝΤΑΛΗ - ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

Τύπος: Ροζέ ξηρός
Κατηγορία:  Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, Λημνιό και Ροδίτη
Χαρακτήρας: Από τον αμπελώνα του Μετόχι Χρωμίτσα
στο Άγιο Όρος.Χρώμα ροζέ που εντυπωσιάζει. Αρώματα βύσσινου & κερασιού. Γεύση γοητευτικά ζωηρή
.Απολαύστε τον με αλλαντικά,...μπαρμπούνια,...ψάρια πλακί,...κυδώνι ψητό,...χοιρινό με λάχανο.