ΧΙΛΗ - CHILE

ΧΙΛΗ - CHILE


Η επιτυχία των χιλιανών κρασιών στις εξαγωγικές αγορές είναι γεγονός. Η Χιλή έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δυναμικές οινοπαραγωγικές χώρες τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με προ-φυλλοξηρικό αμπελώνα.
Πρόκειται για μια μακριά σε μήκος, στενή χώρα η οποία ‘στριμώχνεται’ μεταξύ της οροσειράς των Άνδεων από τη μία πλευρά και του Ειρηνικού Ωκεανού από την άλλη με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ιδιαίτερα ευνοϊκών για αμπελοκαλλιέργεια συνθηκών. Οι περισσότεροι αμπελώνες συγκεντρώνονται στο κέντρο της χώρας, στη γόνιμη Κεντρική Κοιλάδα (Central Valley), όχι μακριά από την πρωτεύουσα Santiago. Οι βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές αυτής είναι οι: ColchaguaCasablanca, οι οποίες φημίζονται για τις λευκές ποικιλίες και η κοιλάδα Maipo, γνωστή και ως «χώρα του Cabernet Sauvignon». Η βασίλισσα των ερυθρών ποικιλιών είναι η Carmenere, γαλλικής προέλευσης, η οποία ‘γλίτωσε’ από τη φυλλοξήρα, και δίνει βαθυκόκκινα κρασιά με σύνθετη μύτη, πλούσια υφή και μαλακές τανίνες. Το φόρτε της Χιλής είναι τα ερυθρά εκφραστικά κρασιά από ποικιλίες Merlot, Cabernet SauvignonSyrah και τα πληθωρικά Chardonnay και Sauvignon Blanc.

ΕΡΥΘΡΟΙ ΟΙΝΟΙ - RED WINES


CALITERRA RESERVA - CALLITERRA – CARMENERE

Το Carmenere θεωρείται η ατμομηχανή της Χιλής και είναι η ποικιλία που στα ερχόμενα χρόνια θα την αντιπροσωπεύει επάξια στις διεθνείς αγορές. Το 60% του κρασιού ωριμάζει για 6 μήνες σε βαρέλι. Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί, με αρώματα στη μύτη φρέσκων κόκκινων φρούτων, πράσινου πιπεριού και φυτικές νότες. Στο στόμα είναι ζεστό, με ώριμες τανίνες και μέτριο σώμα, με αρώματα στην επίγευση παρόμοια με αυτά της μύτης.Παλαιώνει για 3 χρόνια από τον τρύγο και συνδυάζεται με κουνέλι φρικασέ. Σερβίρεται στους 17° C.