Lemnos Wine Trails: Τα νέα οινοτουριστικά μονοπάτια της Λήμνου

Την ευκαιρία να ανακαλύψουν το κρασί και τη γαστρονομία  της Λήμνου, μέσω οργανωμένων οινοτουριστικών ξεναγήσεων  θα έχουν από φέτος όσοι επισκέπτονται το νησί αυτό, με την αρχαία οινοποιητική παράδοση.
Ο οινοτουρισμός είναι  ένα πολύ διαδεδομένο είδος θεματικού τουρισμού στο εξωτερικό, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία οινοτουρισμού Lemnos Wine Trails φιλοδοξεί να βάλει και το ακριτικό νησί στη λίστα των προορισμών των οινόφιλων από Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια προσπάθεια που γίνεται στη Λήμνο και αποτελεί πρωτοβουλία της λημνιάς Ελευθερίας Κωνσταντάρα. Η Ελευθερία μεγάλωσε στη Λήμνο και, παράλληλα με τις σπουδές της και τη δραστηριότητά της στο χώρο του πολιτισμού (πολιτιστική διαχείριση, αρχαιολογία) άρχισε να ασχολείται ως οινόφιλη με το κρασί. Στη συνέχεια παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια αμπελουργίας, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών και αρκετά σεμινάρια γευσιγνωσίας κρασιού. Έχει πιστοποίηση WSET in Wines-Level 1, του διεθνή φορέα Wine & Spirits Education Trust.
Όπως μας λέει: “Ο δικός μου ρόλος στο εγχείρημα του Lemnos Wine Trails, πέρα από τον σχεδιασμό και την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι να λειτουργήσω καθοδηγητικά ώστε οι επισκέπτες μας να γνωρίσoυν το κρασί της Λήμνου με ουσιαστικό και, βέβαια, απολαυστικό τρόπο. Ελπίζω οι γνώσεις μου γύρω από τον αμπελώνα της Λήμνου σε συνδυασμό με τις γνώσεις μου από άλλους τομείς, όπως η πολιτιστική διαχείριση, η επικοινωνία και η αρχαιολογία, να συμβάλλουν έτσι ώστε οι επισκέπτες να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία και μια επιπλέον ωραία ανάμνηση από τη Λήμνο.”
Στο πανέμορφο αγροτικό νησί της Λήμνου, με τις μεγάλες πεδιάδες και τους χαμηλούς λόφους, η οινοτουριστική περιπλάνηση αποτελεί μια αυθεντική εμπειρία, που συνδυάζει το τοπικό κρασί με τις “αληθινές” γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας. Τα άγρια χόρτα και το μέλι Λήμνου έχουν περίοπτη θέση στην τοπική κουζίνα. Το ίδιο και το ελαιόλαδο, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές και εκτός νησιού.
Από τα σιτηρά της Λήμνου, φημισμένα από την αρχαιότητα, παράγεται ψωμί με μοναδική γεύση και αρτοποιήματα υψηλής ποιότητας. Η καλλιέργεια σουσαμιού στο νησί, δίνει προιόν εξαιρετικής ποιότητας, με το οποίο γίνονται τα τοπικά γλυκά, όπως οι σαμσάδες ( γλύκισμα με κριτσανιστό φύλλο και σουσάμι). Τα τοπικά ζυμαρικά “φλομάρια”, από τα σιτηρά του κάμπου της Λήμνου είναι μια γευστική ανακάλυψη.  Επίσης, τα τυριά της Λήμνου, από το γάλα των αιγοπροβάτων του νησιού είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα: Καλαθάκι Λήμνου (ΠΟΠ), μελίχλωρο, φέτα Λήμνου, κασκαβάλι και άλλα φρέσκα τυριά, ταιριάζουν άψογα με το τοπικό κρασί.
Το κρασί της Λήμνου
Το κρασί αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της γαστρονομικής κληρονομιάς της Λήμνου, καθώς η οινοποιητική παράδοση του νησιού ξεκινάει από την αρχαιότητα. Το νησί αποτελούσε κομβικό εμπορικό κέντρο του Αιγαίου και εξήγαγε σιτηρά και κρασί σε όλη την ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στη Λήμνο υπάρχει η πρώτη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης, η Πολιόχνη.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο γιός του Διονύσου Θόας, ήταν αυτούς που δίδαξε στους νησιώτες την τέχνη της οινοποίησης.  Στον αμπελώνα του νησιού κυριαρχούσε η τοπική ερυθρά ποικιλία Λημνιό. Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Αχαιοί προμηθεύονταν το κρασί τους από τη Λήμνο, κατά τη διάρκεια του τρωικού πολέμου και ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές εξυμνεί τα γλυκά κρασιά της Λήμνου.
Σήμερα, στον αμπελώνα της Λήμνου, τα πρωτεία έχουν δυο ποικιλίες:
Η γνωστή λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που ήρθε στο νησί από την Αίγυπτο, στις αρχές του 20ου αι. Από το Μοσχάτο παράγονται οι δυο οίνοι ΠΟΠ του νησιού: Το γλυκό Μοσχάτο Λήμνου και το ξηρό κρασί Λήμνου, το οποίο περιέχει και Λημνιό.
Η αρχαία ερυθρά ποικιλία Λημνιό ( ή καλαμπάκι, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι), μια ποικιλία απαιτητική στην οινοποίηση, που δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα, σώμα και τανίνες. Η οινοποίηση της “λημνίας αμπέλου” ήταν περιορισμένη αλλά εμφανίζει  ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Καλλιεργούνται επίσης μανδηλαριά, φωκιανό και ασύρτικο.
Στο νησί υπάρχουν εννιά οινοποιεία, τα οποία δεν είναι όλα επισκέψιμα.  Το μεγαλύτερο είναι ο αμπελουργικός συνεταιρισμός Lemnos Wines, που ιδρύθηκε το 1958 και είναι το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο που δημιουργήθηκε στο νησί. Την δεκαετία του '90 εμφανίστηκαν και οι υπόλοιπες ιδιωτικές πρωτοβουλίες (Κτήμα Χατζηγεωργίου, Σαββόγλου-Τσιβόλα/Lemnos Organic Wines, Εμ. Γκαράλη, Ν. Κουκουλίθρα , Ι. Κρεμμύδα, A. Τζάνερου, Δ. Μαγιά, και Π. Βαστάρδου-Χωνά).

Τα οινοτουριστικά μονοπάτια Lemnos Wine Trails
Στην ιστοσελίδα www.lemnoswinetrails.com μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το κρασί και την γαστρονομία της Λήμνου και να κλείσει μια ξενάγηση στα τρία μεγαλύτερα οινοποιεία του νησιού.  Στόχος του Lemnos Wine Trails, είναι η γνωριμία του επισκέπτη με το κρασί, μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της αμπελουργικής παράδοσης και  των τοπικών ποικιλιών. Η επίσκεψη στα οινοποιεία ολοκληρώνεται με γευσιγνωσία των δημοφιλών ετικετών, συνοδεία τοπικών τυριών και εδεσμάτων, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε τη θέα γύρω από το οινοποιείο.Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται για group από τέσσερα ως επτά άτομα κάθε Τρίτη. Προσφέρονται επίσης και ιδιωτικές ξεναγήσεις.

Επίσης, διοργανώνονται γευστικές δοκιμές, στη φημισμένη ακτή της Μύρινας, τον Ρωμείκο Γιαλό, με θέα την θάλασσα. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη γκρουπ 4 ως 8 ατόμων μπορούν να απολαύσουν ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά από τοπικές ποικιλίες της Λήμνου, συνοδευμένα με ποικιλία τοπικών τυριών και παραδοσιακά γλυκίσματα. Οι γευστικές δοκιμές προσφέρονται επίσης και ιδιωτικά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: www.lemnoswinetrails.gr

Πηγή: http://www.krasiagr.com/ 
Επιμέλεια: Άννα Ποδάρα